Wat te doen tegen vocht in enkels?

Heb je ooit last gehad van opgezwollen, dikke enkels? Dan ben je niet alleen. Vocht in enkels is een veelvoorkomend probleem en kan voor veel ongemak zorgen. In veel gevallen is het een onschuldig verschijnsel. Als het vocht niet wegtrekt, is het raadzaam om een huisarts raad te plegen. Maar wat veroorzaakt dit vocht in de enkels, en belangrijker nog, hoe kun je de klachten verlichten?

Vocht in enkel

Oorzaken van vocht in enkels

De oorzaak van vocht in de enkel, komt vaak door een verminderde bloedcirculatie. Doordat het bloed niet goed door je lichaam stroomt, kan er vocht in het onderlichaam ontstaan, zoals in de enkels. Hierdoor wordt de enkel dik en soms ook pijnlijk. Na een verstuiking of ontsteking kan er ook vocht ontstaan in de enkel.

Vocht in de enkels kan verschillende oorzaken hebben:

  • Slechte bloedcirculatie: Een van de belangrijkste oorzaken van vocht in de enkels is een verminderde bloedcirculatie. Dit probleem kan ontstaan door langdurig zitten of staan, of gebrek aan beweging en vaatproblemen.
  • Hartproblemen: Hartfalen kunnen leiden tot vochtretentie in het lichaam, dus ook in de enkels. Het hart kan niet voldoende bloed in je lichaam rondpompen, wat tot zwellingen kan leiden.
  • Nierproblemen: Slecht functionerende nieren kunnen overtollig vocht niet goed uit het lichaam filteren, wat vochtretentie kan veroorzaken.
  • Medicatie: Sommige medicijnen, zoals corticosteroïden en bepaalde bloeddrukmedicatie, kan vochtretentie als bijwerking hebben.

Ook zijn er een aantal aandoeningen, waarbij je gelijk behandeld moet worden:

  • Trombose
  • Diabetes
  • Hart- en vaataandoeningen
  • Nier- en leveraandoeningen

Wanneer komt vocht in enkels voor?

De medische term voor vocht in de enkels is enkeloedeem. Enkeloedeem komt vaak voor bij ouderen, in de meeste gevallen is dit zo, omdat zij minder beweging hebben ten opzichte van jongere mensen. Dikke enkels komen vooral voor in de zomer, dit is de periode dat je lichaam meer vocht vasthoudt. Vrouwen kunnen ook extra klachten ervaren tijdens de menstruatie en zwangerschap, in deze gevallen kan vocht in de enkels ook voorkomen. Wanneer je zwanger bent wordt de wand van je bloedvaten dunner, dit komt door het hormoon progesteron. Hierdoor komt vocht vanuit deze bloedvaten makkelijker in het weefsel terecht. Het lichaam van een zwangere vrouw kan 2 tot 3 liter extra vocht vasthouden, dit zorgt ervoor dat niet alleen de enkels, maar ook de handen en voeten op kunnen zwellen.

Vocht in enkel

Verschillende ziektes en aandoeningen kunnen ook de oorzaak zijn van vocht in de enkel. Bijvoorbeeld Diabetespatiënten hebben sneller last van vocht in de enkels, dit kan komen door verandering van de bloedvaten, nierproblemen, hartproblemen, neuropathie en gewichtstoename. Daarom is het voor Diabetespatiënten belangrijk om hun bloedsuikerspiegel nauwlettend in de gaten te houden, op deze manier kan vocht in het lichaam al verminderd worden. Ook mensen die last hebben van hart- lever- of nieraandoeningen hebben vaak vocht in de enkels.

Hoe behandel je vocht in de enkel?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor vocht in de enkels kan ontstaan, daarom zijn er ook verschillende manieren om het tegen te gaan:

  • Zwangerschap: zorg bij de zwangerschap dat je goed in beweging blijft. Het is belangrijk om de bloedcirculatie goed op gang te houden. Tijdens het slapen is het slapen met een kussen onder de benen een goede tip. Hierdoor kan het lichaam het vocht makkelijker afvoeren. Wanneer de temperatuur minder wordt zal ook het vocht in de enkels afnemen.
  • Ga naar je huisarts: voor professionele hulp is het altijd raadzaam om je huisarts te raadplegen om een gepaste oplossing of oorzaak te vinden van het vocht in de enkels.

De oplossing voor vocht in de enkel

Wanneer je langdurig last hebt van vocht in de enkels adviseren wij je om een stevige compressiekous te dragen. De Anklesupporter van Vintos is gemaakt van een stevig en comfortabel materiaal.  Ze zijn makkelijk in gebruik en passen om elke voet. Door deze compressiekousen te dragen zal je minder last hebben van vochtophoping en meer stevigheid ervaren in de enkels. Zoals je ziet heeft de Anklesupporter open tenen. Hier leggen we je graag uit waarom onze compressiekousen open tenen hebben en dit jouw klachten nog sneller tegengaat.

Het vocht wordt verminderd, doordat de compressiekous ervoor zorgt dat de doorbloeding verbeterd wordt, op deze manier zal het bloed sneller door je voeten stromen en zal het vocht opnemen.

Wanneer moet ik de Anklesupporter dragen?

Draag de Anklesupporter zolang je last hebt van vocht in de enkels, maar draag alleen wanneer je echt klachten ervaart. Wanneer de klachten niet meer aanwezig zijn, zorg dan dat je de Anklesupporter niet meer draagt.

Ankle supporter