Kun je blijven sporten met hielspoor?

Kun je blijven sporten met hielspoor?

Hielspoor kan een vervelende en pijnlijke aandoening zijn die het sporten moeilijk maakt. Veel mensen vragen zich af of ze met hielspoor kunnen blijven sporten en hoe ze dat het beste kunnen aanpakken. In deze blog bespreken we de mogelijkheden en geven we tips voor het sporten met hielspoor, zodat je actief kunt blijven zonder pijn en je gezondheid in gevaar te brengen.

Mag je sporten met hielspoor?

Als je last hebt van hielspoor, is het logisch dat je twijfelt of je wel kunt blijven sporten. Het korte antwoord is ja, je mag sporten met hielspoor, maar het is belangrijk om dit op een verantwoorde manier te doen. Sporten kan namelijk zowel helpen als schadelijk zijn, afhankelijk van hoe je het aanpakt.

Hielspoor ontstaat door overbelasting van de peesplaat onder de voet, wat leidt tot een verkalking van het hielbeen. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn, vooral tijdens het lopen of rennen. Daarom is het essentieel om te luisteren naar je lichaam en geen activiteiten te doen die de pijn alleen maar erger maken. Overleg altijd met een arts of fysiotherapeut voordat je begint met sporten om ervoor te zorgen dat je geen verdere schade aanricht.

Hielspoor en sporten

Hielspoor en sporten vraagt om de juiste aanpak. Het is belangrijk om een sport te kiezen die de druk op je hielen minimaliseert en de peesplaat niet overbelasten. Lage-impact sporten zoals zwemmen en fietsen zijn vaak een goede keuze. Deze sporten geven je de mogelijkheid om te blijven sporten met hielspoor en in beweging te blijven zonder de intensieve belasting die bijvoorbeeld hardlopen met zich meebrengt.

Tips voor sporten met hielspoor

Daarnaast zijn er enkele algemene tips die je kunt volgen om veilig te sporten met hielspoor:

 • Zorg voor goede schoenen of hielspoorzooltjes met voldoende demping en ondersteuning
 • Warm je voeten en kuiten goed op voor je gaat sporten
 • Doe regelmatig rekoefeningen om de peesplaat en de spieren in je voet te versterken
 • Bouw de intensiteit van je trainingen langzaam op om overbelasting van de hiel te voorkomen

Welke hielspoor sporten zijn er?

Er zijn verschillende sporten die je goed kunt beoefenen zonder je hielspoor te verergeren of er extra last van te krijgen. Het kiezen van de juiste sport kan helpen om actief te blijven terwijl je werkt aan je herstel. Enkele geschikte sporten voor mensen met hielspoor zijn:

 • Zwemmen: Zwemmen is een uitstekende optie omdat het geen druk op de hielen legt. Het water ondersteunt je lichaam en zorgt dat je geen impact hebt op je hielen.
 • Fietsen: Fietsen is een andere lage-impact sport die je pijnloos kan beoefenen en je in staat stelt om actief te blijven zonder je hielen hierbij te belasten.
 • Krachttraining: Focus op oefeningen die je bovenlichaam en kern versterken. Vermijd oefeningen waarbij je op je hielen moet staan of springen.

Welke sporten met hielspoor?

Naast zwemmen en fietsen zijn er nog een aantal andere sporten die je kunt overwegen:

 • Yoga en Pilates: Het uitvoeren van Yoga helpt bij het verbeteren van flexibiliteit en kracht zonder veel impact op de voeten.
 • Elliptische trainer: Deze machine biedt een goede cardio workout zonder de impact van hardlopen of wandelen.
 • Roeien: Roeien biedt een volledige lichaamstraining en is een goede cardio-optie zonder je hielen te belasten.

Het is belangrijk om elke sportactiviteit langzaam op te bouwen en altijd te luisteren naar je lichaam. Pijn is een signaal dat je iets niet goed doet, en het is altijd belangrijk om dit serieus te nemen.

Welke oefeningen bij hielspoor?

Er zijn een aantal oefeningen die je kunt doen om je hielspoor te behandelen en te voorkomen dat het erger wordt. Deze oefeningen zijn gericht op het versterken van de spieren in je voeten en kuiten, en het verbeteren van de flexibiliteit van de peesplaat onderaan je hiel. Enkele aanbevolen oefeningen zijn:

 • Handdoekkrullen: Leg een handdoek op de grond en gebruik je tenen om de handdoek naar je toe te trekken. Dit helpt de spieren in je voet te versterken.
 • Kuitrekken: Sta met je handen tegen een muur en plaats een voet achter je. Houd je hiel op de grond en buig je voorste knie. Dit rekt je kuitspieren en de peesplaat, zorg ervoor dat dit geen pijn doet, dus buig de knie niet te ver.
 • Oppakken: Verspreid enkele knikkers of andere kleine voorwerpen op de grond en gebruik je tenen om ze op te pakken en in een kom te leggen. Dit versterkt de kleine spieren in je voet.

Hielspoor tapen met sporttape

Een effectieve manier om de pijn van hielspoor te verminderen en ondersteuning te bieden tijdens het sporten is door je hiel te tapen met sporttape. Taping kan de druk op de peesplaat verlichten en je hiel voorzien van extra stabiliteit. Hier is een eenvoudige methode om je hiel te tapen:

 1. Begin met een schone en droge voet.
 2. Breng een strook sporttape aan onder je voet, van de basis van je tenen tot aan je hiel.
 3. Wikkel vervolgens de tape rond je voetboog om extra ondersteuning te bieden.
 4. Zorg ervoor dat de tape goed vastzit, maar niet te strak, zodat je bloedcirculatie niet wordt belemmerd.

Het kan even duren voordat je de juiste manier van tapen vindt die voor jou het beste werkt, dus wees geduldig en probeer verschillende technieken uit.

Wat raden wij aan?

Hielspoor en sporten kan goed samengaan, kijk hierbij wel goed naar verschillende hielspoor sporten, zodat je hiel niet extra wordt belast. Kijk vooral eens naar producten die de belasting op de hiel verminderen, bijvoorbeeld een hielspoor sok, hielspoorzooltjes of naar gelsokken voor hielspoor. Let hierbij uiteindelijk altijd op wat je lichaam aangeeft, wanneer je pijn ervaart raden we aan om te stoppen en te kijken naar een andere sport, raadpleeg daarnaast altijd een arts of fysiotherapeut. Meer weten over in 1 dag van je hielspoor af komen? Bekijk eens onze andere blog.

Terug naar blog

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik pijn door hielspoor verminderen tijdens hetsporten?

Het verminderen van pijn door hielspoor tijdens het sporten
kan door het dragen van goede schoenen, het gebruik van sporttape en het doen
van lage-impact activiteiten. Zorg ook voor een goede warming-up en
rekoefeningen.

Welke schoenen zijn het beste voor sporten met hielspoor?

Schoenen met goede demping en ondersteuning zijn essentieel.
Kies voor schoenen met een stevige hielkap en een goed voetbed om de druk op je
hiel te verminderen.

Kan hielspoor volledig genezen door te sporten?

Hoewel sporten kan helpen bij het herstel door de spieren te
versterken en de flexibiliteit te verbeteren, is het belangrijk om
overbelasting te vermijden. Raadpleeg altijd een arts of fysiotherapeut voor
een behandelplan dat bij jouw situatie past.