Hoe kom je in 1 dag van je hielspoor af?

Hoe kom je in 1 dag van je hielspoor af?

Wanneer je last hebt van hielspoor wil je maar één ding, van de pijn af. Het liefst ben je natuurlijk in 1 dag van je hielspoor af, maar is dat mogelijk? In deze blog leggen we uit hoe je zo snel mogelijk van je hielspoor afkomt en hoe je de pijn kunt verlichten.

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een veelvoorkomende voetkwaal die wordt geassocieerd met pijn in de hiel. Deze pijn treedt op wanneer er een benige uitgroei (Calcaneal Spur) ontstaat aan de onderkant van het hielbeen. Dit kan leiden tot een scherpe, soms stekende pijn. Deze pijn is vooral voelbaar bij de eerste stappen na het opstaan.

Oorzaken van hielspoor

De uitgroei aan de onderkant van de hiel ontstaat door een langdurige overbelasting van de voet, dit leidt tot kleine scheurtjes in de peesplaat die langs de onderkant van de voet loopt. Maar hielspoor kan nog andere oorzaken hebben, waaronder:

 • Langdurig lopen of staan: Mensen die veel staan of lopen op voornamelijk een harde ondergrond hebben meer kans op het krijgen van hielspoor.
 • Overgewicht: Door een hoger gewicht wordt de belasting op de hielen verhoogd.
 • Verkeerde schoenen: Het dragen van schoenen zonder kwalitatieve ondersteuning of de juiste demping kan invloed hebben op de ontwikkeling van hielspoor.
 • Overpronatie: Dit is een biologische afwijking, waarbij de voet te veel naar binnen rolt tijdens het lopen. Hierdoor wordt er extra spanning op de peesplaat veroorzaakt, waardoor kleine scheurtjes kunnen ontstaan.
 • Leeftijd: Helaas krijgen we er allemaal mee te maken, naarmate dat je ouder wordt neemt de flexibiliteit van de peesplaat af, waardoor het risico op scheurtjes en uiteindelijk hielspoor kan toenemen.

Wat te doen tegen hielspoor?

Er zijn verschillende manieren om soms al zelfs in 1 dag van je hielspoor af te komen. Zo heb je hielspoor zooltjes, hielspoor sokken en verschillende hielspoor oefeningen.

Hielspoor zooltjes: Directe ondersteuning en verlichting

Eén van de meest effectieve manieren om in 1 dag van je hielspoor af te komen, is het gebruik van hielspoor zooltjes. Deze inlegzooltjes zijn speciaal ontworpen om extra ondersteuning en demping te geven aan de hiel. Op deze manier wordt de druk verminderd en de pijn verlicht. Daarnaast helpen de hielspoor zooltjes niet alleen bij het verlichten van de symptomen, maar ze bieden ook een vlotter herstel door de juiste positie van de voet te ondersteunen.

Voordelen van hielspoor zooltjes:

Pijnverlichting: Door de druk van de hiel gelijkmatig over de voet te verdelen wordt de pijn verminderd.

Ondersteuning: Hielspoor zooltjes bieden extra ondersteuning aan de voetboog, dit helpt bij het verminderen van de spanning op de peesplaat, waardoor scheurtjes zich kunnen herstellen.

Preventie: Regelmatig gebruik van deze zooltjes kan verdere klachten voorkomen, maar ook de kans op terugkeer van hielspoor verminderen.

Hielspoor sokken: Compressie en comfort

Naast hielspoor zooltjes kunnen hielspoor sokken ook bijdragen aan het verlichten van de pijn en het bevorderen van herstel. Deze sokken zijn speciaal ontworpen om compressie te bieden rondom de enkel en de hiel, dit helpt bij het verminderen van ontstekingen en het bevordert de bloedcirculatie.

Voordelen van hielspoor sokken:

 • Compressie: Door compressie wordt de bloedcirculatie verbeterd, hierdoor worden zwellingen en ontstekingen verminderd.
 • Comfort: Onze hielspoor sokken zijn gemaakt van zachte, ademende materialen die extra comfort en stevigheid bieden tijdens de dagelijkse bezigheden.
 • Gebruiksgemak: Het voordeel van de hielspoor sokken is dat ze de hele dag gedragen kunnen worden, zelfs met sokken eroverheen. Daarnaast komen ze tot de enkel, dus zijn ze verder niet zichtbaar en gemakkelijk te combineren met je alledaagse schoenen.

Naast complete sokken biedt Vintos ook de FlexiHeels™ en HeelSolution™ aan. Dit zijn sokjes speciaal ontworpen voor de hiel en bieden een verzachtend effect.

Effectieve hielspoor oefeningen:

Naast het gebruik van hielspoor zooltjes en hielspoor sokken, kunnen hielspoor oefeningen ook een belangrijke rol spelen in het verlichten van de pijn en het bevorderen van een spoedig herstel. Deze oefeningen richten zich voornamelijk op het rekken en versterken van de spieren en pezen rondom de hiel en de voetboog. Dit zal resulteren in het verminderen van spanning op de peesplaat.

Kuitspieroefeningen

 • Staande kuitstretch: Ga met beide handen tegen een muur staan, plaats één voet naar voren met een gebogen knie en houd de andere voet gestrekt naar achteren met de hiel op de grond. Buig je voorste knie totdat je een rek in je kuit voelt. Houd deze positie 15-30 seconden vast en wissel vervolgens van been.
 • Trapstretch: Sta op een traptrede met de bal van je voet en laat je hiel voorzichtig zakken zodat deze lager komt dan de traptrede. Houd dit ongeveer 15-30 seconden vast en wissel van voet.

Peesplaat Stretch

 • Handdoek methode: Ga zitten met je benen gestrekt voor je. Plaats een handdoek om de bal van je voet en trek voorzichtig naar je toe terwijl je je knie gestrekt houdt. Houd dit ongeveer 15-30 seconden vast en herhaal dit vervolgens met de andere voet.
 • Tennisbal: Plaats een tennisbal onder je voetboog en rol de bal voorzichtig heen en weer gedurende 1-2 minuten. Dit helpt de spanning in de peesplaat te verminderen en bevordert de bloedcirculatie.

Tenen- en Voetboogoefeningen

 • Handdoekkrullen: Leg een handdoek op de vloer en gebruik je tenen om de handdoek naar je toe te trekken. Door je iets te grijpen met je tenen worden de spieren versterkt in je voetboog en vermindert het de spanning op de peesplaat.
 • Oppakken: Plaats een paar kleine voorwerpen, zoals knikkers, op de vloer en gebruik je tenen om ze op te pakken en in een bakje te plaatsen. Deze oefening helpt bij het versterken van de kleine spieren in je voet, die normaal weinig worden gebruikt bij alledaagse bezigheden.

Waarom hielspoor oefeningen belangrijk zijn

Het regelmatig doen van deze hielspoor oefeningen kan helpen bij het verminderen van pijn, voorkomen van verdere schade en het verbeteren van de flexibiliteit en de spanning bij de hiel wegnemen.

Door deze oefeningen dagelijks uit te voeren kun je niet alleen minder pijn ervaren, maar ook de algehele flexibiliteit en gezondheid van de voeten zal worden verbeterd. Waardoor toekomstige problemen kunnen worden voorkomen.

Combineer deze oefeningen met het gebruik van hielspoor zooltjes en hielspoor sokken voor optimale resultaten en een spoedig herstel.

Andere tips en technieken

Naast het gebruik van zooltjes, sokken en oefeningen kunnen de klachten van hielspoor nog op andere manieren worden verlicht. Bijvoorbeeld door ijs aan te brengen op de hiel, door 15-20 minuten ijs tegen de pijnlijke hiel aan te houden kan de ontsteking geremd worden en uiteindelijk de pijn verminderen. Let daarnaast goed op dat je voldoende rust houdt. Dit geeft je voeten de kans om te herstellen.

Wat raden wij aan?

Vintos biedt een ruim aanbod binnen voetklachten. Daarom raden we aan om eens een kijkje te nemen bij onze Heels™ hielspoor zooltjes en hielspoor sokken, daarnaast is het uitvoeren van de verschillende oefeningen een goede toevoeging aan je dagelijkse routine. Kijk hierbij vooral wat goed voelt en waar jij denkt het meeste resultaat uit te halen. Ons team staat klaar om je te helpen en te ondersteunen en hopelijk ben jij ook in 1 dag van je hielspoor af.

Terug naar blog