Hallux Valgus pijn verminderen; zo doe je dat!

Hallux Valgus pijn verminderen; zo doe je dat!

Hallux Valgus komt steeds vaker voor, er is onderzoek gedaan naar mensen die geen schoenen dragen, hierbij kwamen vrijwel geen scheve grote tenen voor. In landen waar dagelijks schoenen gedragen worden door mensen komt Hallux Valgus naar schatting voor bij zo’n 25 tot 33 procent van de bevolking.

Wat is Hallux Valgus?

Hallux Valgus is een veelvoorkomende voetafwijking waarbij de grote teen naar buiten wijst en het eerste middenvoetsbeentje naar binnen. Dit zorgt voor een knobbel aan het begin van de grote teen, vaak gaat dit gepaard met pijn en ongemak. De aandoening kan ontstaan door verschillende factoren zoals geneticsch, verkeerde schoenen, en medische aandoeningen zoals reuma. Hallux Valgus komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, dit komt hoogstwaarschijnlijk door het dragen van strakke, puntige schoenen met hoge hakken.

Hoe ontstaat Hallux Valgus?

Hallux Valgus ontstaat door een combinatie van erfelijke en omgevingsfactoren. Genetische aanleg speelt hierin een grote rol, waarbij bepaalde mensen vatbaarder zijn voor de ontwikkeling van Hallux Valgus. Verkeerde schoenen, zoals hoge hakken of smalle schoenen die de tenen samenknijpen kunnen ervoor zorgen dat je sneller last krijgt van Hallux Valgus. Daarnaast kunnen medische aandoeningen zoals reuma of andere gewrichtsaandoeningen bijdragen aan de vervorming van de voet. Overbelasting en verkeerde houding tijdens het lopen of staan kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van Hallux Valgus.

Wat te doen aan Hallux Valgus?

Bij de behandeling van Hallux Valgus zijn er verschillende opties, afhankelijk van hoeveel last je hebt van de aandoening en de mate van pijn. Niet-chirurgische behandelingen omvatten het dragen van comfortabele schoenen met brede neus en goede ondersteuning, het gebruik van orthopedische inlegzolen, het toepassen van ijs om ontstekingen te verminderen, maar ook een Hallux Valgus spalk is een optie om de klachten te verminderen. Het vermijden van hoge hakken en strakke schoenen is hierin heel belangrijk. Daarnaast kunnen fysiotherapie en dagelijkse oefeningen helpen om de spieren en gewrichten in de voet te versterken en de klachten van de knobbel te verlichten.

Hallux Valgus Operatie

Wanneer verschillende behandelingen niet het effect hebben waarop wordt gehoopt, kan een operatie nodig zijn om Hallux Valgus te corrigeren. Tijdens de operatie wordt de stand van de grote teen gecorrigeerd en kunnen eventuele botknobbels worden verwijderd. Er zijn verschillende chirurgische technieken beschikbaar, afhankelijk van de mate van ernst van de afwijking. De herstelperiode na een Hallux Valgus operatie kan enkele weken tot maanden duren, waarbij rust en beperkte belasting van de voet erg belangrijk zijn voor een succesvol en spoedig herstel.

Autorijden na Hallux Valgus Operatie

Autorijden na een Hallux Valgus operatie is iets waar goed over nagedacht moet worden. Het is belangrijk om te wachten tot de voet voldoende is genezen en de pijn is verminderd, voordat je in de auto stapt. Dit kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de omvang van de operatie en de genezing. Het is raadzaam om met uw chirurg te overleggen wanneer het veilig is om weer te gaan autorijden. Gedurende de herstelperiode kan het nuttig zijn om alternatieve vervoersmiddelen te overwegen om de voet niet te overbelasten, denk hierbij aan het openbaar vervoer, familieleden, of een taxi.

Hallux Valgus Spalk

Een Hallux Valgus spalk is een orthopedisch hulpmiddel dat helpt bij het corrigeren van de stand van de grote teen. Deze spalken worden meestal 's nachts gedragen om de grote teen in de juiste positie te houden en druk op de buitenkant te verlichten. Ze kunnen helpen om de klachten van Hallux Valgus te verminderen en de aandoening minder snel te laten opklimmen. Er zijn verschillende soorten spalken beschikbaar, variërend van zachte, flexibele modellen tot stijvere, meer ondersteunende versies. Het gebruik van een spalk kan een goede niet-chirurgische behandeling zijn voor Hallux Valgus. Daarnaast kosten Hallux Valgus spalken niet veel geld in tegenstelling tot wat het aan verlichting oplevert.

Hallux Valgus Spalk Reviews

Er zijn veel verschillende Hallux Valgus spalken op de markt en de ervaringen hiermee kunnen variëren. Over het algemeen zijn gebruikers tevreden over de verlichting van pijn en de verbetering van de voetstand die de Hallux Valgus spalk biedt. Belangrijke factoren in de reviews zijn het comfort, de pasvorm en de effectiviteit van de spalk. Sommige gebruikers merken aanzienlijke verbeteringen na regelmatig gebruik, terwijl anderen minder verschil opmerken. Het is belangrijk om verschillende reviews te lezen en mogelijk verschillende spalken te proberen om te vinden wat het beste werkt voor jouw situatie.

4 Gratis Hallux Valgus Oefeningen

Verschillende gratis oefeningen kunnen een belangrijke rol spelen bij het verminderen van de symptomen van Hallux Valgus en het verbeteren van de voetfunctie en de stand van de grote teen. Hier zijn vier gratis oefeningen voor Hallux Valgus die je kunt proberen:

  • Teen Stretch: Ga zitten en strek je grote teen voorzichtig met uw hand naar boven en beneden. Houd elke positie 10 seconden vast en herhaal dit 10 keer.
  • Handdoek Krullen: Plaats een handdoek op de vloer en probeer deze met je tenen op te pakken en naar je toe te trekken. Herhaal dit 10 keer.
  • Knikkers Oppakken: Verspreid knikkers of kleine objecten op de vloer en probeer ze met je tenen op te pakken en in een kom te leggen. Doe dit 10 keer.
  • Voetboog Versterking: Ga zitten en plaats je voet plat op de vloer. Probeer je voetboog omhoog te trekken zonder je tenen of hiel te bewegen. Houd deze positie 5 seconden vast en herhaal dit 10 keer.

Deze oefeningen kunnen helpen om de spieren rond de grote teen te versterken en de flexibiliteit te verbeteren, dit kan bijdragen aan het verminderen van pijn en ongemak veroorzaakt door Hallux Valgus.

Wat raden wij aan?

Het leven met Hallux Valgus kan erg vervelend zijn, daarom wil je zo snel mogelijk op een makkelijke manier van de klachten afkomen. Daarom raden wij aan eerst gebruik te maken van een Hallux Valgus spalk, uit verschillende Hallux Valgus spalk reviews is gebleken dat dit voor veel mensen al aanzienlijke verbetering geeft. Wanneer dit niet de oplossing is voor jouw klachten, ga dan naar de dokter. Vaak weet de dokter of het nodig is om te opereren en welke andere opties er nodig zijn. Blijf daarnaast regelmatig de knobbel koelen met ijs en voer dagelijks verschillende oefeningen uit om je grote teen flexibeler te maken.

Terug naar blog